Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan çilek,
insan vücuduna da sağladığı yararlar ile birlikte bu aylarda vazgeçilmezler
arasında yer alıyor. B,C ve K vitamini bakımından zengin olan çilek, kolesterolü
düşürmede yardımcı oluyor, kan şekerini düzenliyor ve vücuda alması gereken
enerjiyi sağlıyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmakla
birlikte bağışıklık sistemimizin güçlenmesine ve bir takım kanser
hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir. Çileğin insan vücuduna sağladığı
yararları sizlerle paylaştık.
Çileğimizin içinde yer alan fenolik antioksidanlar
vücudumuzun metabolizmasını hızlandırarak kolay kilo verimini sağlamamıza
yardımcı olmaktadır. İştahı azaltarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı
olmaktadır. Bu sayede kilo kaybı elde etmiş oluruz.
Kalbi Korumada
Yardımcı
Çileğe kırmızı rengini veren madde ani oluşabilecek kalp
krizlerine karşı kalbi koruyarak kan basıncını dengelememiz de yardımcı
olmaktadır. Kalp damarlarında oluşabilecek tıkanıkların da açılmasına yardımcı
olabilecek çilek, düzenli bir şekilde tüketilmesi de önerilmektedir.
Bununla birlikte saymakla bitiremediğimiz daha birçok
özelliği ile birlikte faydalı bir meyve olarak gösterilmektedir. Cildimizde ki sivilce ve aknelere iyi gelerek
ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Dişlerde kusursuz bir parlaklığa neden
olan çilek, insan vücuduna sağladığı onca yarar ile birlikte sağlıklı ve güzel
bir yaşam sürdürmenize olanak tanımaktadır.
Aynı zamanda çilekte olup da diğer meyvelerde olmayan
salisilik asidi yer almaktadır. Bu asit romatizma hastalığı olanlara yardımcı
olarak zaman içerisinde geçmesine yardımcı olmaktadır.
Mide hazmı zor olan bireylere önerebileceğimiz çilek suyunu
her gün düzenli olarak tüketmeleri gerektiğini unutmayın. Cilt hastalıklarının ortadan kalkmasına da
yardımcı olmaktadır. Çileğin yapraklarını iyi bir şekilde kuruttuktan sonra
bitkisel çay yapımında kullanabilirsiniz. Çilek satın alırken dikkat etmeniz
gereken bir takım unsurlar da yer almaktadır.
Özellikle canlı kırmızıya sahip
olması ve lekesiz çileklerden seçmenizde fayda var. Bunun haricinde uzun süreli
bekletmemeniz gerekir aksi takdir de bozularak çürümeye neden olabilir. Taze bir
şekilde sofrada yer almasının yanı sıra çilek, pasta yapımında, kompostu,
marmelat, likörü, dondurma, şıralı gibi birçok farklı çeşitte de üretilebilir.
0 yorum:
Yorum Gönder