7 Ağustos 2014 Perşembe

Yaz Mevsiminde Sağlıklı Meyve: Çilek!

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden biri olan çilek, insan vücuduna da sağladığı yararlar ile birlikte bu aylarda vazgeçilmezler arasında yer alıyor. B,C ve K vitamini bakımından zengin olan çilek, kolesterolü düşürmede yardımcı oluyor, kan şekerini düzenliyor ve vücuda alması gereken enerjiyi sağlıyor. Aynı zamanda sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olmakla birlikte bağışıklık sistemimizin güçlenmesine ve bir takım kanser hastalıklarına da iyi geldiği söylenmektedir. Çileğin insan vücuduna sağladığı yararları sizlerle paylaştık.

 Sağlıklı Kilo Verme
Çileğimizin içinde yer alan fenolik antioksidanlar vücudumuzun metabolizmasını hızlandırarak kolay kilo verimini sağlamamıza yardımcı olmaktadır. İştahı azaltarak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede kilo kaybı elde etmiş oluruz.

Kalbi Korumada Yardımcı
Çileğe kırmızı rengini veren madde ani oluşabilecek kalp krizlerine karşı kalbi koruyarak kan basıncını dengelememiz de yardımcı olmaktadır. Kalp damarlarında oluşabilecek tıkanıkların da açılmasına yardımcı olabilecek çilek, düzenli bir şekilde tüketilmesi de önerilmektedir.
Bununla birlikte saymakla bitiremediğimiz daha birçok özelliği ile birlikte faydalı bir meyve olarak gösterilmektedir.  Cildimizde ki sivilce ve aknelere iyi gelerek ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Dişlerde kusursuz bir parlaklığa neden olan çilek, insan vücuduna sağladığı onca yarar ile birlikte sağlıklı ve güzel bir yaşam sürdürmenize olanak tanımaktadır.



Aynı zamanda çilekte olup da diğer meyvelerde olmayan salisilik asidi yer almaktadır. Bu asit romatizma hastalığı olanlara yardımcı olarak zaman içerisinde geçmesine yardımcı olmaktadır.

Mide hazmı zor olan bireylere önerebileceğimiz çilek suyunu her gün düzenli olarak tüketmeleri gerektiğini unutmayın.  Cilt hastalıklarının ortadan kalkmasına da yardımcı olmaktadır. Çileğin yapraklarını iyi bir şekilde kuruttuktan sonra bitkisel çay yapımında kullanabilirsiniz. Çilek satın alırken dikkat etmeniz gereken bir takım unsurlar da yer almaktadır. 



Özellikle canlı kırmızıya sahip olması ve lekesiz çileklerden seçmenizde fayda var. Bunun haricinde uzun süreli bekletmemeniz gerekir aksi takdir de bozularak çürümeye neden olabilir. Taze bir şekilde sofrada yer almasının yanı sıra çilek, pasta yapımında, kompostu, marmelat, likörü, dondurma, şıralı gibi birçok farklı çeşitte de üretilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder