13 Ekim 2012 Cumartesi

Çikolata ile zayıflanabileceğini biliyor muydunuz?



Bu zayıflama yazımız gerçekten ilginizi çekebilir. Çikolatanın kilo almanıza yol açtığı gerçeği sadece eski bir algıdan ibaret olabilir. San Diego Üniversitesi’nde, Beatrice Golomb, Sabrina Koperski ve Halbert White’ın yürüttüğü araştırmaya göre çikolata sanıldığı kadar zararlı değil.
Yeni dünyadan Avrupaya gelen kakaoya eski İnka medeniyeti şeker eklemezdi. Buna karşın Avrupa’ya kakao geldiğinde Avrupalılar kakaoyu süt ve şeker ile karıştırmaya başladılar. Yeni dünya da 2500 yıl boyunca İnka’lar tarafından diyet yapmak ve zayıflama için kullanılan kakao bu yüzden avrupa’da farklı bir kimliğe büründü.

Amerika’da eski uygarlıklar tarafından kakaonun kullanılmasının bir çok nedeni vardı. İçeriğinde bulunan epikateşin maddesi sayesinde antioksdan özelliği ile hücre ölümlerini engelleyen kakao bitkisi yeni hücre oluşması için gerekli reaksiyonları da tetikler özelliğe sahipti. Bunların yanında kakaonun tansiyonu düşürme, insülin salgısını düzenleme, metabolik faaliyetli düzenleme gibi özellikleri de bulunuyor. Bu sebeblerden dolayı çikolatanın özellikle metabolizmadaki etkileri sayesinde kakaonun vücuttaki yağ oranını düşürecek etkileri de olabileceği düşünülüyor.

Yaklaşık 1000 kişi üzerinde yapılan deneyler sonucunda çikolatayı fazla tüketen kişilerin daha fazla kalori ve doymuş yağ aldığı ve az çikolata tüketenlere göre daha az spor yaptıkları belirlendi. Bunlara rağmen fazla çikolata tüketen kişilerin daha yüksek bir vücut kitle endeksine sahip olması bekleniyordu. Fakat sonuçlar tam tersi olarak çıktı. Çikloata tükeren insanların daha az tüketenlere göre daha ince vücutlara sahip olduğu saptandı.

Araştırmacılar kiloyu belirleyen faktörün alınan kalori miktarından ziyade alınan kalorinin karakteri olduğunu savunuyor. Çikolatadan alınan kalori ise vücut dengesini ve alınan kalori miktarını düzenleyci etkisi bulunuyor. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda çikolatanın aslında o kadar zararlı bir besin olmadığı ortaya çıkıyor. Çikolatanın içerisinde aşırı miktarda şeker bulunan ve içerisinde fıstık,fındık gibi besinler bulunan çeşitlerinin tüketilmesinin zararlı olabileceğini unutmamanız gerekiyor.
Bunların dışında çikolatanın içerisinde vücutta seratonin hormonunu arttırıcı bileşenler olduğu için çikolatanın sizi daha mutlu edebileceğini unutmayın.

Diyetlerinize verdiğiniz aralarda az miktarda çikolatanın daha sonradan zayıflamanızı sağlayacak diyetinize daha mutlu bir başlangıç yapmanızı sağlayacağını göz ardı etmeyin.

0 yorum:

Yorum Gönder